Ugrás a fő tartalomra

Nárcisztikusok traumatizált gyermekei

Ezt és az ehhez hasonló oldalakat felnőttek olvassák, közülük sokan bántalmazó kapcsolatok túlélői.
De mi van azokkal a gyerekekkel, akik nem kereshetik poszttraumás tüneteikre, panaszaikra a gyógyírt és a magyarázatot az interneten?

Az ő sérüléseikre közvetett módon tüneteik vagy viselkedésük hívja fel a figyelmet, és a körülöttük élő felnőttek felelőssége, hogy választ és segítséget kapjanak problémáikra.

Dr. Renéé P. Marks, a serdülőkori disszociációról szóló debreceni előadásán (2018) az alábbi viselkedésbeli problémákat sorolta fel traumatizáltság esetén:
1. A szabályoknak való gyakori ellenszegülés
2. Másokkal szembeni agresszió
3. Intenzív dühkitörések
4. Extrém hangulatingadozások
5. Mások megtévesztése, hazudozás
6. Irányító, utasítgató viselkedés
7. Korlátokkal és külső kontrollal szembeni alacsony tűrőképesség
8. Mások hibáztatássa saját hibákért, problémákért
9. Újdonságok és változások nehéz kezelése
10. Kapcsolatokon belül a társat kihasználó és manipulatív viselkedés

Abban a káoszban, amit a nárcisztikusok generálnak maguk körül, könnyű elfelejtkezni arról, hogy a drámákban a gyerekek is sérülnek. A fenti viselkedéses jegyek megléte utalhat erre, és ezek kapcsolatba hozatala traumatizáltságukkal nem csak hatékonyabb megoldáskeresést tesz lehetővé (traumafeldolgozásban jártas szakember felkeresésével), de fel is menti a gyereket a "rossz" minősítés alól. Mert nekik is - a felnőtt áldozatokhoz hasonlóan - rengeteg empatikus megértésre és hitelesítésre van szükségük a gyógyuláshoz. Akármilyen nehéz is ez egy szintén PTSD-s tünetekkel küzdő szülőnek vagy egy kívülálló - a körülményeket nem ismerő -, sokszor túlterhelt pedagógusnak.
Ráadásul a nem ilyen látványos tüneteket produkáló gyerekeket is észre kell venni valakinek: a saját belső világukba menekülő, jógyerekségbe merevedett, belül rettegő, de ezt ki nem mutató gyerekek nem kevésbé vannak bajban.
Egy biztos: ha történt bántalmazás, a gyerek sérült. És segítségre van szüksége a gyógyuláshoz.


Megjegyzések

  1. Véleményem szerint ez a megközelítés nagyon egyoldalú. A nárcisztikus szülő nárcisztikussá váló/vált gyereke ilyen, igen. De mi van az áldozattá vált, kortizolrezisztens gyerekkel, aki nem lesz nárcisz? Ő pont az ellenkezője: mindenben megfelel, "jó gyerek", nincsen saját akarata, mindent a nárcisztikus szülőnek rendel alá. Ha fel is lázat, csak ideiglenesen, aztán bocsánatot kér ezerszer, akkor is, ha nem is az ő hibája volt a konfliktus. Ha menekül, akkor egy nárcisztikus párkapcsolatba. Sikertelen lehet, mert 1. a a nárcisztikus szülője nem engedi felnőni, megtartja az anyagi függőséget, 2. nem saját maga választ pályát, 3. ha sikeres is lenne, azzal megbántaná a rá oly irigy (ha azonos nemű) szülőjét, és ezért az bosszút állna. Én magam is nárcisztikus áldozatként nőttem fel, mint apám, aki olykor a flying monkey szerepét öltötte magára a nárcisztikus anyámmal szemben, a saját anyja, a vérnárcisz nagyanyám hatására. Anyám az áldozatból nárcisz lett, és minden, de minden rajtam csapódott. Most próbálok terápiával kimászni ebből a "csodás" mókuskerékből.

    VálaszTörlés
  2. Egy másik bejegyzésben más jellegű tünetekről is szó esik:
    https://tulelesnarcisztikusbantalmazaskor.blogspot.com/2018/05/bantalmazo-kapcsolatok-romjai-meg.html

    VálaszTörlés
  3. Üdv!
    Egy anya aki hazugságaival megfúrja fia kapcsolatát, mindent az ellenkezőjének állít. Nem téged szeret, a család pénzét akarja, nem fogod bírni a szexet, erőszakos, mert 4-5 levelet küld évente. Egy pszhihopata a nő, mert szeret. Stb, stb Borzalmas ember, aki folyton gátol.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Örömmel veszem a kommenteket, de trollszűrés van! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hogyan bánjunk egy nárcisztikussal?

Alapszabályok, ha nárcisztikussal kell bánnod: 1. Ismerd meg a jelenséget, hogy kiszámíthasd a játékszabályokat. Ez egy másik társasjáték ugyanis, mint amit te a normális emberi íratlan törvények és normák betartásával játszanál. A játszma lényege, hogy mindig ő nyer és ebben nincs fair play. 2. Ne konfrontálj: ne szembesítsd a hibáival és hogy mit csinál rosszul. Nem kijavítani fogja a viselkedését, hanem magadra zúdítod a hírhedt nárcisztikus haragot, ami a düh legpusztítóbb formája. 3. Húzz határokat és próbáld betartatni a szabályokat. „Ha te így beszélsz velem, akkor…” Vigyázz rá, hogy ne fenyegető legyen a hangnem, hanem a viselkedése következményeiről szóljon, amit röviden, egyszerűen megfogalmazol. Próbáld mindig a gyakorlati megoldás felé terelni a kommunikációt, ami az érzelmi manpipuláció esetében jobb, ha írásban történik. 4. A nárcisztikusnak is vannak gyenge pontjai, ő legalább annyira a te függőd, mint te az ő foglya. Ha ezt tudod, nem félsz annyira az „

Milyen szakítani egy nárcisztikussal?

Milyen szakítani egy nárcisztikussal? Kihívásokkal teli, mint maga a kapcsolat. 1. Hozzászoktál ahhoz, hogy állandóan a viselkedését elemzed, ezt eléggé nehéz abbahagyni. Ha tovább akarsz lépni, tudatosan kényszerítened kell magad arra, hogy ne rajta agyalj. 2. Ahhoz, hogy vele tudj maradni, racionalizálnod kellett az irracionális viselkedését, azaz állandóan felmentetted, kiszolgáltad az önámítását, magad előtt is tagadtad, hogy bánt, átértelmezted a hazugságait. Ha szakítás után hiányozni fog, ugyanezt fogod csinálni, meghamisítod az emlékeidet és a tapasztalataidat azzal, hogy „áh, nem is volt olyan rossz”. Ahhoz, hogy erről leszokj, szigorú kapcsolatmegvonásra van szükség (no contact). 3. Szorongani fogsz. Egyrészt, mert kialakított benned egy magas szorongásszintet az örökös cirkuszokkal, és az idegrendszered erre állt be, másrészt a szakítás eleve jár szorongással, pláne, ha még fenyeget is. Ráadásul a szex is megszűnt, ami termelne annyi dopamint, hogy csillapítsa a sz

Kik azok a nárcisztikus pszichopaták? Avagy az antiszociális személyiség jellemzői

Gyakran dobálózunk a pszichopata szóval, amikor különösen kegyetlen, gonosz nárcisztikus jön szembe. A jelenlegi diagnosztikus rendszerek különálló személyiségzavarként tartják számon a nárcizmust és a pszichopátiát (nárcisztikus és antiszociális személyiségzavarként), a nárcisztikus és a pszichopata szavaknak mégis van köze egymáshoz. A kapcsolat akképpen létezik, hogy az antiszociális – azaz másokra ártalmas - viselkedés egy patológiás személyiségszerveződés talaján alakul ki, ahol az énképet és a másokhoz való viszonyt a nárcisztikus jelleg dominálja. Nem könnyű elkülöníteni a nárcisztikust és a pszichopatát, hiszen a súlyos személyiségzavarok egyik legnagyobb pszichodinamikai szakértője, Otto Kernberg is úgy fogalmaz, hogy „a tulajdonságok tekintetében átfedések mutatkoznak az antiszociális személyiség és a nárcisztikus személyiségzavar antiszociális viselkedéssel diagnózis között”. (Kernberg, 2019, 201. o.) Annak megfelelően, hogy mi a nárcisztikus és az antiszociális ele